Vinkkejä Oktoberfestin viettoon
Oktoberfest on alkujaan iloisten baijerilaisten olutjuhla, jota vietetään syyskuun lopusta lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun asti, yhteensä vaatimattomasti 16 päivää (saksalaiset osaavat juhlia!). Juhlalla on pitkät perinteet Saksassa aina 1800-luvun alkupuolelta asti, jolloin kruununprinssi Ludwig meni naimisiin Baijerin prinsessan Theresen kanssa ja kutsui alamaisensa suureen juhlatilaisuuteen, jotka pidettiin niityillä Münchenin porttien luona. Nykyään Oktoberfest vetää juhlijoita Müncheniin eri puolilta maailmaa reilut 7 miljoonaa.
Saksasta tämä hyväntuulinen alkusyksyn juhla on levinnyt muuallekin maailmaan, ja esimerkiksi Suomessa monet pubit ja ravintolat järjestävät tuohon aikaan omia tilaisuuksia Oktoberfestin hengessä. Mutta Oktoberfest on myös mainio teema kotijuhlien järjestämiseen ystäville ja vaikkapa koko perheelle, sillä makkarahan maistuu kaikenikäisille. Jos säät sallivat, Oktoberfestin voi järjestää mökilläkin, makkarat vain grilliin paistumaan!
Oktoberfest-juhlaan liittyviä tuotteita olemme koonneet omaan Oktoberfest-kategoriaan, jotta ne löytyisivät helposti. :-)
Värit ja koristelu
Oktoberfestin värit ovat Baijerin lipusta tutut sininen ja valkoinen. Myös sini-valkoinen vinoneliökuvio tulee kyseisestä lipusta. Monissa koristeissa näkyykin tämä väritys ja kuviointi. Myös oluen kullankeltainen väri sopii loistavasti tähän rentoon ja hyväntuuliseen juhlaan. Valmiita Oktoberfest-koristeita on monenlaisia, ja sen lisäksi voi itsekin kehitellä esimerkiksi valkoisista ja sinisistä ilmapalloista näyttäviä ryppäitä toivottamaan vieraat tervetulleiksi.
Pukeutuminen
Baijerilaiset itse pukeutuvat Oktoberfestiin perinteisin kansallispuvuin. Naisilla on yllään Dirndl eli valkoinen puffihihainen pusero ja leveähelmainen mekko, jossa on rintoja korostava korsettiosa. Miehillä on tyypillisesti valkoinen kauluspaita ja ne tuttuakin tutummat henkselipolvihousut Lederhosen. Ja päässä ehdottomasti baijerilaistyyppinen hattu. Kurkkaapa saksalaiset asumme niin miehille kuin naisille, mistä löytyy muitakin Oktoberfestiin sopivia vaatteita, kuten Majatalon isäntä, Angelica, Piika, Tavernaneito ja Talonpoika. Katso myös baijerilaiset päähineet. Myös olutaiheiset tamineet sopivat juhlan teemaan: Olutpullo-asu, hupsuista hatuista tuoppihattu ja olutstetsonit sekä silmille vaikkapa tuoppirillit. Naisten hiukset ovat yleensä pitkillä leteillä, letti ehkä kierretty pään ympäri tai sitten hauskoilla sivurinkuloilla (vähän niin kuin Prinsessa Leian hiukset).
Ruoka ja juomat
Oktoberfestissä on vielä kesäaurinkoa kullankeltaisen oluen pilkahduksissa. Hyvää olutta isoissa tuopeissa! Toinen müsste on bratwursti. Mutta muitakin makkaroita saa tarjoilla, varsinkin jos lapsia on mukana. Heille nakit ja perunamuussi on parasta. Perunat muutenkin ovat mainio kyytipoika makkaralle ja oluelle. Saksalaiset suolarinkelit, bretzelit, kuuluvat myös Oktoberfestin mutusteltaviin. Jos sellaista ei mistään saa eikä jaksa itse leipoa, niin mikseivät kotimaiset pienemmät vesirinkelitkin aja saman asian. Jos juhlijoissa on uskaliaita kokeilijoita, heille voi tarjota myös perisaksalaista hapankaalia. Ja jälkiruoaksi Strudl-omenakakkua tai miksei tosi helppovalmisteista "omenamurua" Streuselkuchenia vaniljakastikkeen kera (NAM!); onhan tuolloin omenakausi myös Suomessa parhaimmillaan.
Juhlatunnelma
Oktoberfestin idea on viettää ystävien ja perheen kanssa iloinen hetki. Hyväntuulisuus ja riehakkuus on sallittua! Pamauta juhlat käyntiin konfettipommilla, koristele juhlapaikka värikkäin paperiköynnöksin ja illan hämärtyessä anna vieraille valotikkuja vaikka ranteisiin. Oktoberfest ilman saksalaisia juomalauluja on teeskentelyä. Ehdottomasti repertuaariin kuuluvat Trink trink brüderlein trink (Juo juo, veikkonen, juo) ja muut trinkliederit. Lauluja lauletaan kovaäänisesti ja samalla heilutetaan laulun tahdissa isoja olutkolpakkoja. Lauluja kannattaa vaikka opetella etukäteen tai pyytää mukaan kuoroihmisiä ja wanhoja ylioppilaita; he kyllä muistavat nämä laulut ulkoa! Myös saksankielisiä sanontoja voi opetella, ainakin ne tavallisimmat: Guten tag! Grüss Gott! (Baijerissa mieluiten tervehditään Grüss Gott.) Danke schön! Bitte! Toll! Jawohl! Prosit! Mahlzeit! Ja lopuksi voi laulaa vaikka Auf wiedersehen, taas näkemiin!
Jos lapsia on mukana, järjestä juhlijoille erilaisia pelejä, joihin kaikenikäiset voivat ottaa osaa. Supisuomalainen Mölkky on ihan mukava ajanviete, jos juhlaa vietetään ulkona tai mökillä. Lapset puuhastelevat mielellään myös diabolojen ja jojojen kanssa.